måndag 16 februari 2015

Torekällgymnasiet - VVS, Bygg och Måleri läser Stjärnlösa nätter

28 kommentarer:

  1. Jag tyckte att boken var helt fantastisk och när man läser boken så vill man bara försätta att läsa..
    Tyckte om boken för att, man kan lära sig om livet vad det som hände med Amars livet...
    Saif Bette.

    SvaraRadera
  2. Min åsikt av boken är att den är väldigt verklighetstrogen - vilket den borde vara eftersom den är baserad på en verklig händelse.
    I boken visar sig kulturkrockar och maktstrukturer väldigt väl.
    Kulturkrockar visar sig vid tillfällen som vilken syn samhällena har på t.ex giftermål, klädkoder, hur man ser och behandlar sin familj och mat bl.a.
    Giftermål är något högst uppskattat, där man som ogift verkar misslyckad.
    Där familjen i försök att övertyga Amar säger saker som hur bekvämt det är att vara gift, med en kvinna som tar hand om allt i hemmet och hur det skulle göra honom till en "man".
    Att familjen och/eller släkten sätts främst i alla frågor och värderingar visar sig vara väldigt problematiskt om ens familj/släkt utnyttjar detta.
    Att familjen och släkten fryser ut honom, pratar illa om honom och använder härskartekniker om han inte gör saker enligt deras vilja (i det här fallet att gifta sig med sin kusin) är exempel på det. Skulden läggs automatiskt på honom och han mår väldigt dåligt.
    Maktstrukturen att männen ska ha mest makt och kunna ha rätten att bestämma över sin fru och "straffa" henne om hon inte gör som han säger syns tydligt i Arams vistelse i Kurdistan. Där är kvinnan underlägsen mannen och finns endast till för att behaga sin man och se till att han får allt han möjligen kan önska sig.
    Jag tror att majoriteten av alla kvinnor i Kurdistan saknar självkänsla eftersom de är uppvuxna med att deras existens inte är lika mycket värd som mannens, vilket syns på Amina vid flera tillfällen i boken. Vid de tillfällena där Amar och Amina är ensamma och hon försöker göra så mycket mat och göra allt för att Amar ska bli så bekväm som möjligt är ett exempel. Där, även fast hon är ledsen och sårad gör alla arbetsuppgifter i hemmet och ÄNDÅ försöker se till att han har det så bra som möjligt även fast hon egentligen borde ha all rätt att skälla ut honom och ställa krav är också ett exempel. Att inte värdesätta sig själv först utan en person som man knappt känner, som man har tekniskt sätt blivit bortgift med, är att sakna självkänsla!
    Inte för hur de är tvungna att klä sig, även fast det hjälper till att upprätthålla denna makt, utan för hur de behandlas och blir uppväxta i detta samhälle. Att det inte finns något fritt val och att det är en självklarhet att familjen bestämmer vilken man hon ska ha.
    Hedern är väldigt stark också, vilket är en konsekvens av den destruktiva maktstrukturen.
    Där Amar blir hotad till döden för att han inte gör som Aminas familj vill att han ska göra. Där Amina råkar ut för ännu mer förtryck för att hon är "ensam".
    I stort sett tyckte jag att boken var väldigt bra och tankeväckande. Jag rekommenderar alla att läsa den och ta en funderare till varför det ser ut såhär, idag.

    My Kårlycke

    SvaraRadera
  3. Boken handlar om Amár, en kurd som har växt upp i Sverige som sen senare i sitt liv blir bortgift till sin kusin Amina.

    En scen i boken som fastnade för mig var när amár åkte till Kurdistan efter att en viss person i sitt liv dör och han måste åka till Kurdistan med kistan för att begrava den där personen var född och påvägen dit så möter han på soldater vid gränsen som inte släpper förbi honom.

    Den här boken är för såna som gillar böcker som är spännande hela vägen till sista sidan.

    Amár blir bortgift till sin kusin Amina, vilket många tycker är helt fel. Jag tycker att bli bortgift till nån man inte älskar är det en av de sjukaste sakerna någonsin, alla människor har rätt att välja sitt eget liv och vad man ska göra med den.

    Alla föräldrar i delarna av Mellanöstern som styr över sin son eller dotters liv borde börja inse att till och med de har frihet att välja sin väg genom livet och att föräldrarna ska bara hjälpa sina barn att välja det som barnen tycker är bäst för dem, att komma med åsikter men aldrig komma in och styra över dem. Det här gäller speciellt för de barn som blivit vuxna.

    Jag läser inte böcker alls om inte jag måste för skolarbete men jag är glad att jag läste ut boken för den blev mer spännande för varenda sida jag vände.

    Johannes Högberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du har skrivet en jättebra sammanfattning av boken, faktiskt har du förklarat på ett lätt och fint sätt, tycker jag.

      Med vänlig hälsning Leyth AL-zuhairi

      Radera
  4. Jag tycker att boken var bra.
    Händelse i boken var spännande. Det handlar om en kille som heter Amar , Han kommer från Kurdistan Irak men han är uppvuxen i Sverige . Hans familj vill att han ska gifta sig med Amina hans kusin. Amar tyckte om Amina som sin syster och därför kunde inte gifta sig med henne .Hamnade han med bråk med familjen . Till slut gifta han sig med Amina och åkte tillbaka till Sverige . I Sverige fick han hjälp av socialtjänst och så småningom fick han skilja sig från Amina .


    Naeem Al-Zahrooni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så den boken var jätteintressant att läsa , Jag vill att alla grymma ska läsa boken, tanken är att alla ska läsa den tycker jag för att lära sig fina saker av boken . Men det är en sak är inte bra när Amar giftar sig med Amina och han vet själv att till sist ska skilja sig med henne , Alltså han tänkte inte på henne han tänkte bara på sig själv . om man tänker lite på Amina då man ser att det är inte Aminas fel och inte Amars fel heller . Om jag var i stället för Amar då kommer jag inte att gifta mig med Amina om jag inte vill ,även om min familj vill det. Det finns bättre lösningar

      Radera
  5. Jag tyckte att den var en mycket grym bok för att den handlar om en sann historia. Några saker som Amär har nämnt, har jag upplevt i riktiga livet.

    Den handlar om en kille som heter Amär som blir tvingad av sina föräldrar för att gifta sig med sin kusin. Amär blev chockad och ledsen och då säger han varför ska man gifta sig med en som man inte är kär i. Till sist gifter han sig med Amina (hans kusin) sedan reste han tillbaks till Sverige. När han kom till Sverige då fick kontakten med socialen-tjänsten och de hjälpte honom med att skilja sig från Amina.

    Ameer Alzuhairi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Jag tyckte också bra om boken faktiskt. Men kan du bara förklara vad har du i ditt riktiga liv, alltså på vilket sätt menar du?
      Det är inte bra när familjen tvingar sina barn att göra nåt som man inte vill göra. Men i deras tid var det så faktiskt för man kan inte göra nåt åt saken, man ska bara acceptera vad familjen säger, då man följer reglerna..

      Saif Bette

      Radera
  6. Jag är mycket nöjd med denna bok och jag tycker alla borde läsa den!

    Boken handlar om en kille som heter Amar som växer upp i en kurdisk familj i Sverige. Han drömmer om att få jobba med film men hans envisa pappa tycker att han ska bli läkare. Vid ett tillfälle så reser amar och familjen till Irak där amar förväntar sig en vanlig semester men så blev det inte. Amar skulle få uppleva det värsta under tiden i Irak, att bli bortgift.

    En scen som fastnat för mig är en scen i boken där alla i familjen sitter och äter mat hemma och allt verkar vara lugnt, tills pappan riktar blicken mot mamman och säger: duka av bordet! Då känner sig mamman behandlad som en slav och säger ifrån pappans order. Då blir pappan förbannad och slänger iväg allt som låg på bordet. Han började hamra kastrullerna och slänga dom i sopnedkastet och därefter återvänt in i huset och tittade på tv som om inget hade hänt.

    Något som väcker ilska för mej i boken är hur pappan behandlar Amar. Han skriker och svär till honom när Amar inte vill som pappan vill. Pappan tvingar Amar att gifta sig med sin egna kusin och då förstår man varför Amar säger ifrån. Men pappan hotar att frysa ut Amar ur familjen om han inte gifter sig med sin kusin. Det kan väcka stor ilska.

    Friheten mellan killar och tjejer tycker jag beror på vilket land man bor i. Bor man i Sverige så är det samma frihet för tjejer och killar, Men detsamma är det inte om man bor i Irak. Där har tjejerna regler och plikter att följa som sin religion säger, just därför har dom inte så stor frihet. Killar har däremot större frihet där dom får göra mer än vad tjejerna får.

    Jag tycker inte att det är bra att gifta sig med sin kusin för att man levt sitt liv som kusiner och sedan gifter sig, det tycker jag är dumt och konstigt. kärleken ska vara fri och man väljer själv vem man vill gifta sig med.

    Att tjejer och killar ska vara oskulder tills man gifter sig tycker jag är dåligt, för att jag tycker att man ska få leva sitt egna liv och välja själv om man vill vara oskuld eller inte tills man gifter sig.

    Det här är en bok man kommer minnas där jag fått uppleva en sann berättelse med så mycket spänning och drama. jag tycker först o främst att ungdomar borde läsa denna bok.

    /Samuel






    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tycker att du skriver bra Samuel, en spännande härlig bok man troligtvis kommer läsa.
      /Mohammed

      Radera
  7. En väldigt intressant bok, lättläst och spännande. Verkliga händelser.
    En kille som heter Arkan som är född i Sverige med föräldrar som kommer från Kurdistan, Irak.
    I familjen så är det bara pappans ord som måste följas, det tyckte inte Arkan om. Många bråk som sker mellan Arkan och hans pappa. skilsmässa. Mamman lämnar familjen.
    Arkan och hans pappa och barnen åker och hälsar på i Kurdistan.
    Arkan var 19år och blev tvungen att gifta sig med sin kusin Amina bara för att pappan ville det. Det är vanligt i deras samhälle att man gifter sig med sin kusin men Arkan var inte med på det. Hans uppväxt var i Sverige och i Sverige vill man hitta sin riktiga kärlek och välja det man vill ha utan att föräldrarna ska tränga sig in.
    Jag tycker att det är så jobbigt att familjen ska bestämma över deras barn angående giftermålet. Att tvinga någon att gifta sig med någon man inte vill ha är absolut det sjukaste som kan hända någon.
    Det är ett viktigt steg i livet, man ska gifta sig med personen man önskar och vill ha som livspartner.
    Självklart med kärlek från både sidorna.
    Kvinnans roll i Irak var att laga mat, ta hand om barnen och städningen. En hemmafru som inte fick hjälp med städningen eller matlagningen och andra saker, de fick inte ha ett jobb. Det är ingen jämlikhet för hemsysslor så som det är här i Sverige.
    Jag tycker att det ska självklart vara jämlikhet mellan män och kvinnor så som vi har det här i Sverige.

    Sharbel Ganim

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag håller med dig boken är stort grymt ... och den visar hur han hade svårt med sitt liv och den lär oss mera om välden .... hoppas på att irakiska tankar kan ändra sig om kvinnorna roll och inte bara att vara hemma och städa
      MVH!
      LUAY GHAZALA

      Radera
  8. En väldigt intressant bok, lättläst och spännande. Verkliga händelser.
    En kille som heter Arkan som är född i Sverige med föräldrar som kommer från Kurdistan, Irak.
    I familjen så är det bara pappans ord som måste följas, det tyckte inte Arkan om. Många bråk som sker mellan Arkan och hans pappa. skilsmässa. Mamman lämnar familjen.
    Arkan och hans pappa och barnen åker och hälsar på i Kurdistan.
    Arkan var 19år och blev tvungen att gifta sig med sin kusin Amina bara för att pappan ville det. Det är vanligt i deras samhälle att man gifter sig med sin kusin men Arkan var inte med på det. Hans uppväxt var i Sverige och i Sverige vill man hitta sin riktiga kärlek och välja det man vill ha utan att föräldrarna ska tränga sig in.
    Jag tycker att det är så jobbigt att familjen ska bestämma över deras barn angående giftermålet. Att tvinga någon att gifta sig med någon man inte vill ha är absolut det sjukaste som kan hända någon.
    Det är ett viktigt steg i livet, man ska gifta sig med personen man önskar och vill ha som livspartner.
    Självklart med kärlek från både sidorna.
    Kvinnans roll i Irak var att laga mat, ta hand om barnen och städningen. En hemmafru som inte fick hjälp med städningen eller matlagningen och andra saker, de fick inte ha ett jobb. Det är ingen jämlikhet för hemsysslor så som det är här i Sverige.
    Jag tycker att det ska självklart vara jämlikhet mellan män och kvinnor så som vi har det här i Sverige.

    Sharbel Ganim

    SvaraRadera
  9. boken var jätte intressant och det var synd som hände med Amar att fick gifte sig med den tjejen som inte hade älskat. Men jag hattar inte hur tvingar familjen att Amar ska gifte sig med tjejen även om de inte älskar varandra!!
    Jag tycker att familjen ska inte tvinga killen/tjejen att gifta sig med någon som inte hade de valt.
    farsan var inte trevlig mot familjen och speciellt mot Amar. jag tycker att familjen måste behandla barnen på bra sätt så att barnen får inte hotkärlek mot familjen och att växa upp med fullkärlek och hjälpa barnen när de behöver hjälp.
    De vill att killar och tjejer ska vara oskulder när de gifter sig.
    jag tycker det är bra att tjejen ska vara oskuld innan hon gifter sig men killen har frihet att göra vad han vill, så är det i våran samhället.

    Luay ghazala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kunde inte förklara och säga åt henne att det kommer aldrig att vara någonting mellan oss, när hon känner sig ensam i detta mörka livet. Han lämnade sin fru som hade väntat på honom tre år nästan i syria, medan hon skulle komma till sverige och leva sitt liv med Amar. Han tappade kontrollen och reste tillbaka till sin flickvän.
      Jag tycker inte att det är bra att gifta sig med sin kusin för att man levt sitt liv som kusiner och sedan gifter sig, det tycker jag är dumt och konstigt. kärleken ska vara fri och man väljer själv vem man vill gifta sig med.

      luay ghazala

      Radera
  10. Jag tycker att boken är bra och alla borde läsa den !

    Boken handlar om en kille som heter Amar och han kommer från Kurdistan . Hans dröm är att få jobba med en film men hans pappa vill att han ska bli läkare i framtiden. jag tycker att man inte ska gifta sig med sin kusin man ska få gifta sig med vem man vill och vem man älskar tycker inte att familjen ska bestämma med vem man ska gifta sig. Jag tycker att pappan behandlar familjen dåligt sätt som exempel är att han ska bestämma allt om familjen behandla hans fru som en slav de ska vara tvärtom han ska ge henne kärlek och vara mycket trevligare mot familjen. Jag tycker tjejer och killar inte behöver vara oskulder tills dem ska gifta sig för att man ska inte behöva vara tvungen att vara de tills man gifter sig. Man gör sina egna val i livet. Friheten mellan tjejer och killar är olika beroende på vilket land man lever i. Bor man i länder som Irak så har killarna större frihet än tjejerna för att tjejerna har regler att följa inom sin religion. Han riskerar att bli utkastad om inte han gifter sig. Det finns ingen som kan hjälpa han . Han kan gifta sig under tvång och sedan skilja sig för att få allt överstökat. Scener som fastnat för mig är en scen i boken där alla i familjen sitter och äter mat hemma och allt verkar vara lugnt tills pappan riktar blicken mot mamman och säger duka av bordet då känner sig mamman behandlad som en slav och säger ifrån pappans order. Då blir pappan förbannad och slänger iväg allt som låg på bordet. Han började hamra kastrullerna och slänga i sopnedkastet och därefter återvänt in i huset och tittade på tv som om inget hade hänt

    jag tycker att boken är spännande och bra eftersom den var en sann berättelse.

    mohammed

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att man inte ska gifta sig med sin kusin man ska få välja själv vem man ska gifta sig med.

      Jag tycker också att boken är bra lättläst men spännande. lätt att förstå.

      Radera
    2. Jag tycker att det är bra skrivet av mohammed, han får med hur kulturen är i olika länder. En spännande text som är baserad på sann berättelse.
      /Samuel

      Radera
    3. du har skrivit att han kan gifta sig och sedan han kan skilje sig , varför ska man ens gifta sig med en tjej som man inte är kär i ? jag tycker att det är helt orättvist för att man gifter sig med henne sedan lämnar man henne efter ett litet tag
      Milad Eldeen

      Radera
  11. Jag trodde inte världen kunde vara så mörk. Min släkt hade låtsats vara mina vänner men tagit min frihet ifrån mig säger Amar.
    Boken spelar verkligen hur stora kulturkrockarna kan bli när en person ska leva i flera världar; den kurdiska världen i Sverige, den svenska världen och den kurdiska världen i Irak. Amar blev tvungen att gifta sig med Amena på grund av hans familj som ville så , jag tycker att man ska gifta sig men den personen som man älskar .
    jag tycker att man inte ska behöva vara oskuld tills man gifter sig för att man ska göra egna val i livet och just därför ska man bestämma själv om man vill vara oskuld eller inte tills man ska gifta sig. men i vissa länder som Irak så är kvinnorna tvungna och vara oskulder.
    Milad Eldeen

    SvaraRadera
  12. Boken berättar sanningen om hur man lever genom en okunnig kultur, där tvingar någon att göra saker man inte tycka om. Det är det som har hänt med Amar.
    Jag tyckte att boken var helt intressant och väldigt bra. Man upplever händelse när man läser.

    Amar hade en pappa som var helt konstig och fanatiskt. Det som rörde mig på riktig var Amina som tyckte om Amar väldigt mycket. På grund av pappan tvingade sin son att gifta sig med Amina. Vilket sorg hade träffat Amina som hade blivit en sårad fågel.
    Att gifta sig med någon man inte tycka om är som en livsfängelse. Amar kunde inte vänja sig vid denna valt som pappan hade bestämt. Så till sist gav han sig iväg med sin flickvän som han träffade någon gång mot turkey. När Amars tjej visste att han är gift så tvingade honom att välja mellan sin kärlek eller familj. Så reste han till hans fru för att förklara allting och berättar sanningen på en gång, då förändrade allting.
    Han kunde inte förklara och säga åt henne att det kommer aldrig att vara någonting mellan oss, när hon känner sig ensam i detta mörka livet. Han lämnade sin fru som hade väntat på honom tre år nästan i syria, medan hon skulle komma till sverige och leva sitt liv med Amar. Han tappade kontrollen och reste tillbaka till sin flickvän.
    Han lämnade en kusin och en fru samtidigt.
    Jag tyckte att han var en självisk som mest tänker på sig själv.
    Men detta betyder inte att man ska leva sitt liv genom en livsfängelse, utan menade jag att det skulle finnas en annan lösning och en bra klokt beslut om man tänker rätt innan man gör och sen ångrar.

    Atheer Al-Zuhairi

    SvaraRadera
  13. Jag tyckte att boken var helt fantastiskt. Eftersom när man läser boken vill man bara försätta läsa..
    Tyckte om boken eftersom, man kan lära sig om livet av det som hände med Amars liv.
    Men det var synd att Ammar kunde inte berätta till Amina för att han lovade sin pappa att han ska inte säga något till Amina om Amars känsla mot Amina...
    Alla Amars vänner var nyfikna eftersom de vill veta varför Amar vill bara skynda sig att åka iväg? Jo för att han vill bara hinna att chatta med den tjejen som han hittade via internet. Han var glad för att han tyckte att hon var trevlig att prata/chatta med henne...
    Man hittar inte ofta nån tjej som är trevlig och snäll som Shilan. Men det blir bra om man hittar nån som älskar att dela livet med henne.
    Nu vill jag berätta detaljerat en scen som fastande i minnet.

    Saif Bette

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag håller med dig om att boken är helt fantastiskt !

      i internet kan man hitta den sanna kärlek men oftast är det bara lek men han fick vilja familjen framför kärlek och han bestämde sig att försätta livet ut med Amina !
      MVH
      Isak Same

      Radera
  14. Jag tyckte att boken var helt fantastiskt. Eftersom när man läser boken vill man bara försätta läsa..
    Tyckte om boken eftersom, man kan lära sig om livet av det som hände med Amars liv.
    Men det var synd att Ammar kunde inte berätta till Amina för att han lovade sin pappa att han ska inte säga något till Amina om Amars känsla mot Amina...
    Alla Amars vänner var nyfikna eftersom de vill veta varför Amar vill bara skynda sig att åka iväg? Jo för att han vill bara hinna att chatta med den tjejen som han hittade via internet. Han var glad för att han tyckte att hon var trevlig att prata/chatta med henne...
    Man hittar inte ofta nån tjej som är trevlig och snäll som Shilan. Men det blir bra om man hittar nån som älskar att dela livet med henne.
    Nu vill jag berätta detaljerat en scen som fastande i minnet.

    Saif Bette

    SvaraRadera
  15. Boken handlar om en kille som heter Amar som bor i Sverige och har ett stabilt liv som helt plötsligt blir till ett dramatiskt liv när pappan ska komma in och bestämma hans beslut i livet det slutar med att han tvångsgifter sig med sin kusin Amina och han ångrar det i slutändan. En scen som verkligen har fastnat är när dom precis kommit fram till sin familj och har ätit middag. I den kulturen som han lever i är det kvinnor som sköter hushållssysslor som diska, laga mat, tvätta. Och efter dom har ätit middag så erbjuder Amar sig att hjälpa till med disken och dom kollar på honom som om han var värsta idioten. Jag tycker att dom flesta ska ska läsa boken speciellt dom som har samma bakgrund och kultur som Amar har. Det ären bra bok som är lätt att förstå med den har ändå ett starkt budskap. Jag tycker att boken är mycket bra den är lätt att förstå. Något som väcker ilska i boken är att pappan ska göra amar val i livet och tro att han bestämmer om honom samtidigt är det ett svårt läge för Amar som måste lyssna annars blir det problem för honom. Han gifter sig tillslut med sin Kusin amina efter som han inte orkar bråka med sin pappa och att han får åka tillbaks tillslut för att få upphållstillstånd. En grej jag tycker är konstigt är att killar har mer frihet en tjejer vilket är orättvist jag tycker att både tjejer och killar är lika mycket värda. Sen det som gör boken bättre är att den är skriven av en kille som berättar om sitt eget liv. Det visar sig hur det ser ut i världen.

    oliver

    SvaraRadera
  16. Jag trodde inte världen kunde vara så mörk. Min släkt hade låtsats vara mina vänner men tagit min frihet ifrån mig säger Amar.
    Boken spelar verkligen hur stora kulturkrockarna kan bli när en person ska leva i flera världar; den kurdiska världen i Sverige, den svenska världen och den kurdiska världen i Irak. Amar blev tvungen att gifta sig med Amena på grund av hans familj som ville så , jag tycker att man ska gifta sig men den personen som man älskar .
    jag tycker att man inte ska behöva vara oskuld tills man gifter sig för att man ska göra egna val i livet och just därför ska man bestämma själv om man vill vara oskuld eller inte tills man ska gifta sig. men i vissa länder som Irak så är kvinnorna tvungna och vara oskulder.
    Friheten mellan killar och tjejer tycker jag beror på vilket land man bor i. Bor man i Sverige så är det samma frihet för tjejer och killar, Men detsamma är det inte om man bor i Irak. Där har tjejerna regler och plikter att följa som sin religion säger, just därför har dom inte så stor frihet. Killar har däremot större frihet där dom får göra mer än vad tjejerna får. tjejernas roll i Irak var att laga mat, ta hand om barnen och städningen. En hemmafru som inte fick hjälp med städningen eller matlagningen och andra saker,
    Jag tycker att man ska liva sitt liv inte att nån ska bestämma över oss , Boken är jätteintressant och alla borde läsa den.
    Milad Eldeen

    SvaraRadera
  17. En väldigt intressant bok, lättläst, spännande och grymt . Verkliga händelser.
    Amar hade en pappa som var helt konstig. Det som rörde mig på riktig var Amina som tyckte om Amar väldigt mycket. På grund av pappan tvingade sin son att gifta sig med Amina. Vilket sorg hade träffat Amina som hade blivit en sårad fågel.
    Att gifta sig med någon man inte tycka om är som en livsfängelse. Amar kunde inte vänja sig vid denna valt som pappan hade bestämt. Så till sist gav han sig iväg med sin flickvän som han träffade någon gång i turkeit . När Amars tjej visste att han är gift så tvingade honom att välja mellan sin kärlek eller familj. Så reste han till hans fru för att förklara allting och berättar sanningen på en gång, då förändrade saken helt och hållet !
    Scener som fastnat för mig är en scen i boken där alla i familjen sitter och äter mat hemma och allt verkar vara lugnt tills pappan riktar blicken mot mamman och säger duka av bordet då känner sig mamman behandlad som en slav och säger ifrån pappans order.

    Kvinnans roll i Irak var att laga mat, ta hand om barnen och städningen. En hemmafru som inte fick hjälp med städningen eller matlagningen och andra saker, de fick inte ha ett jobb. Det är ingen jämlikhet för hemsysslor så som det är här i Sverige.
    Jag tycker att det ska självklart vara jämlikhet mellan män och kvinnor så som vi har det här i Sverige.

    i slutet vill jag nämna att familjen måste kunna förstå sonen och försöker gå med hans vilja och inte tvinga honom/henne att göra nånting för till slut han är en människa och har känslor och det är fruktansvärt att liva ett liv under andras bestämmelse !
    MVH!

    ISAK SAME

    SvaraRadera