tisdag 27 mars 2012

Agustprisvinnare 2011

Idag vill jag presentera böcker som har vunnit Agustpriset 2011.  De böckerna går att låna i vårt bibliotek.


Tomas Bannerhed debuterade med romanen Korparna och vann Augustpris för den bästa skönlitterära romanen.
Det är en familjedrama som utspelar sig på en gård i Småland. Det är en kamp mellan pappan och sonen. Pappan som lever i traditioner vill för varje pris att sonen tar över gården. Dock sonen önskar sig något annat och räddar sig undan hos fåglarna.






Den facklitterära vinnaren är Elisabeth Åsbrink med boken Och i Wienerwald står träden kvar.
I boken berättar Elisabeth Åsbrink om Otto, en judisk pojke som själv kom till Sverige från Österrike, 1938. Hans föräldrar blev kvar i Österrike och bevittnade den terrorn mot den judiska befolkningen.
I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad
i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?


I kategorin barn- och ungdomslitteratur, vinnaren är Jassica Schiefauer. Pojkarna är en tonårsskildring om tre tjejkompisar Kim, Bella och Momo som har tröttnat på sin vardag och sina klasskompisar. För det mesta umgås de själva och en dag dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar